Uygulama/Aplikasyon Simgesi (Aplication Icon) Ne Demek?
Uygulama/Aplikasyon Simgesi (App. Icon) masaüstü ve özellikle mobil cihazların (Akıllı cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar, tabletler, akıllı saatler, hatta akıllı televizyonlar vb.) ekranlarında; marka, ürün ya da hizmete kolayca ulaşabilmeniz için genellikle mevcut kurumsal logonuzun ikonlaşması/simgeleşmesi ve/veya sadeleşmesi yoluyla kullanılmasıdır.
Marka, ürün ya da hizmete ait uygulamanıza (Komşu ve rakipler arasından) ulaşmanın kısa ve hızlı yoluda diyebiliriz.
Apple App-Store, Google Crome Web Store, Google Play Store, Windows (Phone) Store vb. online mağazalarda bulunan uygulamaların sayılarının 3.1 milyonu geçtiğini (2015 verilerine göre) düşünürsek, uygulama simgesi adına artık nelere dikkat etmeniz gerektiği bilmeniz oldukça önemli diye düşünüyorum.
1.5 milyon uygulama, Apple App Store’da
1.6 milyon uygulama Google Play Store’da
340 bin ise Windows Phone Store’da yerine almış ve günlük ortalama + 1000 eklenerek devam ediyormuş. Yıl 2016…
İnsanların/kullanıcıların artık zamanları çok değerli. Çağımız artık hızlı ve işlevsel olmayı gerektiriyor. Kullanıcılar indirecekleri uygulama öncesi fazlaca alternatifleri ve ayırabilecekleri çok daha az zamanları olduğunu unutmayın.
Uygulama Simgeniz ile İlk Tanışma
Uygulama simgeniz ile kullanıcılar arasında farklı yollardan tanışmalar yaşanacak.
Uygulamanızı eş, dost tavsiyesi sonucu, kelime bazlı arama sorgusu sonucu, uygulama simgeniz ile tanışanlar.
Uygulamayı için yönlendirme, hemen indir düğmesi (Reklam ve/veya iletişim ) sonucu, doğrudan online mağazadaki uygulamaya dolayısıyla uygulama simgenize ulaşanlar.
Uygulama Simgenizi daha önceden hiç bilmeyip, online mağazalarda gezerken ilk defa görerek tanışanlar.
Uygulamanızı bilerek ve isteyerek arayanlar
Uygulamanızın ismini, amacını, işlevini olumlu bir tavsiye sonucu öğrenmiş bir kişi, uygulama mağazası ya da web üzerinden uygulamanın adını kelime araması yaparak arayacak. İnsan bilmedigi bil uygulamayı, uygulama simgesine bakarak arayamaz di mi?
ya da
Marka gücünüz ile doğru orantılı, bu uygulama için yapacağınız (Reklam ve/veya iletişim ) sonucu, doğrudan online mağazadaki uygulamaya dolayısıyla uygulama simgenize ulaşacaklar
Uygulamanız arandığı zaman kullanıcılar ile ilk buluşan, ilk görsel teması kuran uygulama simgeniz olacaktır ama uygulama simgenizin tasarımının ne olduğunun, tasarımının ne kadar güzel ve akılda kalıcı olup olmadığının ilk başta hiçbir önemi yoktur!
Uygulamanız ile ilk defa karşılaşacak olanlar
Uygulamanızdan bihaber olan, ne işe yaradığını bilmeyen, aramayan ya da kullanmak niyetinde olmayan bir kullanıcı, online mağaza ziyareti sırasında uygulama simgeniz, kişinin dikkatini çekmeyi başarabilir ve akabinde uygulamanız ne işe yaradığını, ne amaca hizmet ettiğini çok net olarak karşı tarafa anlatabilirse işte bu iyi bir kazanım olur.
Önemli olan uygulamanızın kullanıcıya sağlayacağı avantaj ve faydaları bu ilk buluşmada çok iyi anlatabilmek. sonrasında uygulama beğenilip indirilirse uygulama simgeniz ve kullanıcı arasında bir bağ oluşacaktır.
Keza, uygulama simgenizin tasarımı adına ne kadar yalın ve sade bir anlatim dili seçerseniz, kapınız çok daha fazla çalacaktır.
Uygulama Simgesinin kullanım alanları ve dikkat edilmesi gerekenler:
Uygulama simgesi farklı farklı işletim sistemlerinde, masaüstü ve mobil cihazlarda, uygulamaların iç sayfalarında vb. alanlarda kullanılacağı için, uygulama simgesinin farklı boyut ve zeminlere uygun hazırlanması çok önemli. En çok yapılan hata; uygulama simgesinin sanki sadece akıllı telefonlarda, tek bir boyut ve zeminde kullanılacak gibi tasarlanmasıdır.
Tasarım süreci öncesi uygulama simgesinin kullanım alanlarını çok iyi öğrenmenizi tavsiye ederim. Sanırım resimli örnekleme yöntemi ile bu durumu anlatırsam daha net anlaşılacak diye düşünüyorum.
Örneğin kendinizi imac (Masaüstü bilgisayar) kullanıcısı olduğunuzu hayaledin. WhatsApp uygulaması ihtiyacınız var ve yazarak aramayı başlattınız.
Masaüstü Bilgisayarlarda / imac / “Uygulama Simgesi” (App Icon) kullanım örnekleri:
• Apple online mağaza (Ana ekran) / WhatsApp masaüstü uygulama arama sonuçları / WhatsApp uygulama simgelerinin kullanım örnekleri:
• Apple online mağaza / Ürün tanıtım sayfası / WhatsApp uygulama simgesi kullanım örneği:
• Masaüstü (imac) / Apple simgeler çubuğu / WhatsApp uygulama simgesi kullanım örneği:
• Masaüstü (imac) / Aplikasyon klasörü / WhatsApp uygulama simgesi kullanım örneği:
• Masaüstü (imac) / Notificaiton / WhatsApp uygulama simgesi kullanım örneği:
Mobil Cihazlarda / Akıllı cep telefonu / Iphone 6S / “Uygulama Simgesi” kullanım örnekleri:
Iphone 6S / Apple Online Mağaza / Ana ekran / Kategori bazlı sorgu / WhatsApp uygulama simgesi kullanım örnekleri:
Iphone 6S / Apple Online Mağaza / Ana ekran / Kelime bazlı arama / WhatsApp uygulama simgesi kullanım örnekleri:
Iphone 6S / Online Mağaza / Uygulama ekran sayfalar ( App scren shot) / Tanıtım ve bilgilendirme için / WhatsApp uygulama simgesi kullanım örneği:
Uygulama simgesinin kullanım alanlarını çok fazla ve detaylı. Tasarıma başlamadan önce amaç ve kapsam çok iyi sorgulanmalı.
Uygulama simgem hemen fark edilsin…
Uygulama simgesinin hoş, farklı ve akılda kalıcı olmasını kim istemez ki ama bu kavramların hepsi çok göreceli. Unutmayın ki insanlar bir uygulamayı ah uygulama simgesi ne hoş oldu diye indirmiyor. Uygulama yayınlanmadan önce resmin geneline odaklanıp, iyi bir hazırlık yapmanız gerekir.
• Uygulamanın marka (Yayıncı ve kurum içi markalar arası) konumlaması
• Uygulamanın adı
• Uygulama logosu
• Uygulama için anahtar kelime seçimi
• Uygulamanın açıklama (tanıtım, fark ve avantaj) metinlerinin hazırlanması
• Uygulama için özel hazırlanmış ekran görüntüleri oluşturulması
• Uygulama videosu hazırlanması vb.
Öncelikle uygulamanın bilinmesi ve tanıtımı için reklam ve iletişim yapılması gerekir:
Çok basit di mi? uygulamanızı bilmeyen/duymayan neden indirsin?
Uygulamanız yayında diyelim. Uygulamanızın varlığını, farkını ve faydasını bilmeyen potansiyel müşteri/kullanıcılar neden sizin uygulamanızı indirsinler hatta varlığından bile haberdar olmadıkları uygulama simgenizden ne anlayıp, neden uygulama simgenizi arasınlar?
Öncelikle ürün/hizmet tanıtımı ve duyurusu için reklam/iletişim yapmanız gerekmektedir.
Evet, çok farklı ve kimsede olmayan bir özelliğiniz varsa belki uygulamanız viral olarak çok hızlı yayılacaktır ama bu bile uzun bir zamana yayılacaktır. Özetle hedefleriniz ve cepten yeme gücünüz ile doğru orantılı. Hatırı sayılır bir reklam ve medya bütçesi ayırmazsanız, çok kısa sürede kullanıcı sayınızın artmasını beklemeyin.
Reklam ve tanıtım faaliyetlerinde uygulama simgesi kullanımı:
Lafı hiç uzatmadan söyleyeceğim. En yaygın ve kabul görmüş yöntem kurumsal logonuzu koruyarak, diyeceğinizi dedikten sonra, domain ya da app isminizi vurgulayarak şuradan indiriniz logosu kullanmak.
Günümüzde uygulamaları nereden ve nasıl indirebileceklerini kullanıcıların çoğu öğrenmiş durumda. Potansiyel müşteri/kullanıcılara uygulamamız online mağazalarda demeniz yeterli.
Sizlerden özel bir ricam var, malum Türkiye’de yaşıyoruz, lütfen İngilizce versiyon kullanımlara izin vermeyin. İngilizce kullanınca uygulamanız çok daha havalı durmuyor. Gündüz vakti, güzel bir havada sis farını açarak gezen amcamlar gibi. Hiç anlamıyorum…
Uygulamanın kalıcı olabilmesi için kullanıcılara uygulamanın fark ve avantajlarının iyi anlatılması gerekir.
Uygulamayı nereden ve nasıl indireceklerini anlatmaktan daha önemlisi, potansiyel kullanıcılara uygulamanın kendilerine sağlayacağı fayda ve avantajları anlatmak daha doğru olacaktır.
“Delilik; Aynı şeyi yapıp, farklı sonuçlar beklemektir.” Albert Einstein
Uygulamanızın varlığından, fark ve avantajlarından haberdar olan potansiyel kullanıcılar arama ya da yönlendirmeler sonucu online mağazalara girerek uygulamanızı daha detaylı son bir kez tanımak isteyeceklerdir.
Satınalma/indirme kararının verileceğinin o büyük an öncesi, potansiyel kullanıcılar muhtemelen online mağazadaki olumlu, bol yıldızlı ya da tam tersi olumsuz yorumlara bakarak indirme ya da indirmeme kararını verecektir.
Artık tüm bu yorumların eş, dost, çalışanlar tarafından yazıldığını düşünürsek ne kadar güvenilir yorumlardır o da tartışılır ya neyse. Özetle kimse uygulama ikonunuza bakıp, ah ne hoş bir uygulama ikonu olmuş diye sizin uygulamanızı indirmeyecektir.
Uygulama simgesinin haklı olarak hemen algılanması, fark yaratması, dikkat çekmesi beklenir. Kime göre, neye göre demek istiyorum malumunuz zevkler ve renkler durumu. Ama aşağıda saydığım kriterlere dikkat ederseniz sanırım daha doğru bir uygulama simgesine sahip olmuş olursunuz.
Uygulama Simgesi için dikkat etmeniz gerekenler:
• En iyi sonucu almak istiyorsanız konusunda uzman, deneyimli bir tasarımcı ile çalışın.
• Sadeliği kucaklayın. Kalabalığın arasından sıyrılabilecek, insanların kolayca tanıyabileceği evrensel, sade ve basit (yalın) görseller kullanın.
• Uygulamanız için soyut bir fikir üzerine gidin. Fotografik ayrıntıları küçük boyutlarda (Özellikle detayları) görmek zor olacaktır.
• Uygulama simgenizin, kurumsal logonuz ile birebir aynısı olması gerekmiyor. Kurumsal logonuz ile uygulama simgeniz aynı olmasa bile, tutarlı olmaları kullanıcıların marka ve uygulama arasındaki bağı çok daha kolay algılayıp, hatırlayabilmelerini sağlayacaktır.
• Site, uygulama ve iletişimde kurumsal kimlik detaylarınızı ( Logo, amblem, renk ve tarzınızı ) korumanız algı ve bütünlük adına çok daha doğru olacaktır ama kesinlikle böyle bir kural yok (bkz: Istagram)
• Uygulamanızın özünü tek bir fikir üzerine oturtun. Markanızın aynı uygulamada farklı ürün ya da hizmet alanları varsa ( Otel, ucak, transfer vb. ) kalkıp buraya tek bir lokomotif hizmetinizi vurgulayan bir simge (Uçak) koymayın.
• Çalışma öncesi, tasarım kurallarına dikkat edin. İlk olarak 1024×1024 uygulama ikonunuz cebinizde hazır olmalı. Sonrasında IOS ve Android işletim sistemleri için farklı boyutlarda uygulama simgeleri hazırlamanız gerekecektir. Bu süreçte aşağıda linkini verdiğim site ve benzerlerinden faydalanabilirsiniz:
• Uygulama simgesi opak olmalıdır. Şeffaflıktan kaçının.
• Uygulama simgenizin (Belki lansman dönemi olabilir) içine tekrar marka ismi yazmayın, zaten uygulama simgenizin altında yazıyor. Anlamsız bir çift tekrara sebeb olursunuz.
• Markanızın bir amblemi varsa, marka bilinirliği ve kurumsal bütünlük için öncelikle ambleminizi uygulama simgesi olarak kullanabilirsiniz.
• Markanızın logosunda bir amblem yoksa, logonuz uzun bir kelimeden oluşuyorsa ( logotype) o zaman logonuzun baş harfini kullanabilirsiniz. Facebook, Sahibihden.com gibi.
• Markanızın logosunda bir amblem yoksa ve logonuz en fazla 4-5 kelimeden oluşuyorsa ( logotype) o zaman logonuzu uygulama simgesi olarak kullanabilirsiniz. Letgo gibi. Bu tür bir kullanım seçerseniz demin de belirttiğim gibi, çift kelime tekrarı kaçınılmaz olacaktır. Bu kullanımı ben doğru bulmuyorum.
• Marka isminiz uzunsa, 7-8 harfi geçiyorsa (.com) ile birlikte kullanmayın. Yazı okunaklılığı zorlaşacaktır. Günümüzde marka isim ile birlikte (.com) kullanımı çok az tercih edilen bir yöntemdir. Booking.com, haberler.com gibi
• Markaların dönemsel olarak ihtiyaç duyup kullandıkları uygulamaların isimleri için mutlaka anahtar kelimeler kullanın. Ramazan dönemi çıkan yüzlerce uygulama gibi.
• A/B teslerini mutlaka uygulayın.
• Çok sık uygulama simgenizi değiştirmeyin. Marka bilinirliği ve mevcut güveni zedelemeyin.
Hoşca Kalınız…
Kimler Neler Demiş?